Stora prispotter i hästvärlden

Det finns mängder av tävlingar inom hästsporten med riktigt stora prispotter. Bland några av världens mest berömda lopp kan nämnas Kentucky Derby, Hambletonian Stakes och Breeders Cup. Även Elitloppet i Stockholm är ett internationellt aktat lopp som lockar hästfantaster, och uppfödare från hela världen. Elitloppet är dock inte av de tävlingar med riktigt stora prispotter, i alla fall inte om man jämför med världens största priser i hästvärlden. Vinstsumman ligger för närvarande på två och en halv miljon kronor. Det kan låta som mycket, men ta en titt på de allra största travloppen i världen och jämför själv.

Stora prispotter och loppen som ger de högsta vinsterna i travvärlden

Stora prispotter i de största loppen

Bland riktigt stora prispotter inom hästsport sticker en tävling i Dubai ut rejält från mängden. Vinnaren av Dubai World Cup tar nämligen hem en prissumma på omkring 10 miljoner dollar, alltså över 80 miljoner svenska kronor. Detta gör att denna tävling verkligen sticker ut när vi talar om stora prispotter. Tvåan på listan ligger en bra bit ifrån när det gäller prispengar, men i prestige går den absolut att jämföra. Vi pratar om Melbourne Cup i Australien, ett av världens absolut mest berömda lopp för hästar. Prispotten ligger på ca 40 miljoner kronor.

Prix de L’arc de triomphe i Paris är nummer tre på listan över de hästlopp med riktigt stora prispotter. Faktum är att även detta lopp ger ca 40 miljoner till den som vinner. Om euron är stark så kan faktiskt denna tävling ge mer i prispengar än Melbourne Cup. Den franska tävlingen är något mer anrik och har körts ända sedan 1863.

Som du kan se så finns det stora prispotter i hästsporten. Elitloppet ger som sagt två och en halv miljon till vinnaren, och då kvalar det inte ens in på topp tio-listan över världens största hästtävlingar räknat i prispengar. Hästbranschen är lukrativ och ökar i omfattning varje år, och många investerare satsar numera på hästuppfödning, vilket kan innebära ännu bättre lopp (och fler stora prispotter) i framtiden.